Prof. Dr. Şenol Polat

Prof. Dr. Şenol Polat

Septum Deviasyonu Belirtileri

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Burun kanallarının ortasındaki ince duvara nazal septum adı verilir. Bu yapı, kemik ve kıkırdaktan oluşur. Septum deviasyonu (burun kemiği eğriliği), nazal septum eğri olduğunda veya tam ortada durmadığında, bir taraftaki burun kanalının, öbüründen daha küçük olduğu zaman ortaya çıkar. Septum deviasyonu genellikle doğuştan gelir. Bazense burundaki yaralanmalar sonucu oluşur. Bu durumdaki kişilerde, nefes alma güçlüğü gibi çeşitli belirtiler görülür.

Septum Deviasyonu Belirtileri Nelerdir?

Çoğunlukla hastalar burun kemiği eğriliğine sahip olduklarının farkında değillerdir. Ayrıca, bu kişiler fark edilebilen bir belirtiye sahip değildir. Daha şiddetli durumlarda ise, aşağıdaki belirtilerden bir veya daha fazlası görülebilir.

  1. Burun Kanaması: Kuruyan nazal septum, burun kanamasına sebep olur.
  2. Burun tıkanıklığı:  Septum deviasyonu olan kişilerde sürekli yaşanan bir sorun haline gelebilir. Soğuk algınlığı ve alerjilerle beraber daha da kötüleşir. Alerjiler hakkında daha fazla bilgi için Alerji Mevsimine Hazırlanmanın 6 Yolu başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
  3. Nefes almada zorlanma veya horlama: Hava yollarından biri veya her ikisinin de küçülmesi bu rahatsızlıklara yol açar. Horlamanın başka nedenleri de olabilir. Bunun için Horlama Nedenleri başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
  4. Yüz bölgesinde ağrı: Yüzün belirli bir bölgesinde hissedilen bir ağrıya sebep olabilir.
  5. Uyumakta güçlük çekmek: Burun tıkanıklığı sebebiyle uyurken zorluk çekilebilir. Bu nedenle, nefes almayı kolaylaştırmak için sadece belirli bir uyku pozisyonunda uyumak tercih edilebilir.
  6. Tekrarlayan sinüs enfeksiyonları: Bu durum, genellikle geniz akıntısından (postnazal drip) kaynaklanır.

Bu gibi rahatsızlıklara sahipseniz ,doktora danışmanızı öneririz. Bazı durumlarda ilaç tedavisi etkili olabilir. Fakat, daha ciddi durumlarda septoplasti (Septum Deviasyonu Ameliyatı) gerekli olur. Doktorunuz gereken bilgi ve size uygun tedaviyi sağlayacaktır.

Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak randevu alabilirsiniz.

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.