Prof. Dr. Şenol Polat

Burun Tıkanıklığı İle Uyuyabilmek İçin 9 Tavsiye

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Alerjiler, soğuk algınlığı ve diğer burun tıkanıklığı nedenleri uyumayı oldukça zorlaştırabilir.

Kişi, geceleri nefes alamıyor gibi hissederek uykudan defalarca uyanabilir veya tıkanıklıktan dolayı uykuya dalmak zor olabilir.

Uyku enfeksiyonları iyileştirmede önemli bir yere sahiptir. 2015’te yapılan bir araştırma, kaliteli uykunun soğuk algınlığına yakalanma riskini azalttığını belirtti.

Burnunuz tıkalıyken daha rahat bir uyku uyumanın çeşitli yolları var. Aşağıda bu yollardan detaylı bir şekilde bahsedeceğiz.

Burun Tıkanıklığı, KBB Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat
Burun Tıkanıklığı, KBB Uzmanı Prof. Dr. Şenol Polat, İstanbul

1. Başınızı Yüksekte Tutun

Tıkanıklık geceleri daha kötü olur çünkü burun ve sinüsün boşalması geceleri daha zor olur. Bu yüzden, mukus başa doğru akar ve nefes almayı zorlaştırır. Bu da muhtemelen sabahları sinüs bağ ağrısıyla uyanmanıza sebep olur.

Başınızı birkaç yastık kullanarak yükseltmek sinüslerin daha rahat akmasını sağlayacaktır.

2. Hava Nemlendiricisi Kullanın

Kuru bir burun, mukusa daha hassas olur. Hava nemlendiricileri, fazla kuruluğu önler ve burnunuz tıkalıyken nefes almayı kolaylaştırır. Bazı kişiler, nemlendiricilere nane yağı gibi esansiyel yağlar eklemeyi tercih ederler.

Nem bakteri ve mantarların büyümesini sağlayabileceğinden, nemlendiricileri düzenli olarak temizlemek çok önemlidir.

3. Yatağınızın Yanına Uyumanıza Yardımcı Olacak Şeyler Koyun

Burun tıkanıklığı, soğuk algınlığınız varken uyumayı zorlaştıran tek şey değildir. Geceleri su veya peçete gibi eşyaları almak için kalkmak tekrar uyumayı zorlaştırabilir. Uyurken yatağınızın yanında peçete, çöp sepeti ve su koymak uykunuzu daha az bölmenize yardımcı olur.

4. Bal Yiyin

Burun tıkanıklığı varken ağızdan nefes almak zorunda kalabilirsiniz. Bu da boğazın kurumasına ve ağrımasına sebep olur. Bal boğazı kaplayarak rahatlatır. Bal, öksürük kesici olarak bile kullanılabilir. 2014 yılında yapılan bir araştırma, soğuk algınlığı olan çocuklarda balı; plasebo ve kısa etkili bronkodilatör salbutamol ile karşılaştırdı. İçlerinden öksürüğü dindirmekte en etkili olan bal oldu. Özellikle çocuklar ilaç içmektense bal yemeye daha istekli olabilirler

5. Yatmadan Önce Sıcak Duş Alın

Sıcak buhar sinüslerin açılmasına yardımcı olur. Buhar kuruyan mukusu yumuşatarak burun tıkanıklığını azaltır. Ayrıca, yatmadan önce alınan sıcak duş uyumadan önce rahatlık sağlayabilir.

6. Salin ile Burnunuzu Temizleyin

Salin spreyi veya suyu, sterilize suyun az miktarsa tuzla karıştırılmasına denir. Tahrişi ve şişliği gidermeye yardımcı olur. Ayrıca bir kişinin geceleri daha az tıkanık hissetmesine yardımcı olabilir.

7. Burun Bandı Kullanın

Burun bantları, burnun üstüne takılır ve burun deliklerini hafifçe dışarı doğru çeker. Genellikle horlamayı önlemek için burun bantları kullanır. Fakat, burun tıkanıklığı olan bir kişinin nefes almasını da kolaylaştırabilirler. Tıkanıklık hafifleyene kadar burun bandıyla uyumayı deneyebilirsiniz.

8. Dekonjestan İçeren Burun Spreylerini Deneyin

Reçetesiz satılan spreyler, alerji ve enfeksiyon kaynaklı oluşan iltihaplanmayı veya tıkanıklığı iyileştirmeye yardımcı olabilir. Kısa süreli kullanım için güvenlidirler. Hızlı bir şekilde rahatlama sağlayabilirler. Fakat, bazı dekonjestan burun spreyleri, içerdikleri bir madde sebebiyle, kişi uzun süre kullanırsa geri tepen tıkanıklığına yol açabilir. Kullanmadan önce mutlaka talimatlar okunmalıdır. Yazılan süreden fazla süre kullanılmamalıdır

9. Soğuk Algınlığı İlaçlarını Deneyin

Dekonjestan ve başka içerikleri olan soğuk algınlığı ilaçlarını kullanmak nefes almayı kolaylaştırabilir. Kas ağrıları ve baş ağrısı gibi diğer semptomları gidermede yardımcı olabilirler.

Burun Tıkanıklığı Nedenleri Nelerdir? İncelemek için hemen tıklayın!

Doktora Ne Zaman Gitmek Gerekir?

Soğuk algınlığı çoğunlukla burun tıkanıklığına sebep olur. Vücudun iyileşmesi için zaman vermek, bol sıvı içmek ve mümkün olduğunca uyumak veya dinlenmek en iyi çözümdür. Soğuk algınlığı 2 gün ile 2 hafta arasında sürebilir. Grip olan kişiler genellikle bir hafta içinde iyileşir. Ancak bazı belirtiler 2 hafta veya daha uzun sürebilir.

Şunlar varsa doktora gidilmelidir:

  • Bebek veya yaşlı kişiler gibi bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde soğuk algınlığı belirtileri görülüyorsa erken tedavi oldukça önemlidir.
  • Bebeklerde tıkanıklık görülüyorsa. 2 aydan küçük bebekler sadece burundan nefes alabilirler. Bu sebeple, oluşan bir tıkanıklık ciddi nefes sorunlarına yol açar.
  • Nefes almak çok zor geliyorsa veya yüksek nabız, morarmış dudaklar, hızlı nefes almak veya baş dönmesi gibi nefes alma sorunlarının belirtileri varsa.
  • Bir kişinin 2 haftadan uzun süredir tıkanıklığı varsa giderek kötüleştiğini fark ediyorsa.

Burun tıkanıklığına sahip olmak uyumayı zorlaştırabilir, ancak evde yapılacak birkaç şey rahatlama sağlayabilir. Ayrıca hastalığın çabuk geçmesi için bol su içmek ve mümkün olduğunca dinlenmek gereklidir.

Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya hemen randevu oluşturabilirsiniz.

Ayrıca bakınız: Sinüs Enfeksiyonu

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.