Prof. Dr. Şenol Polat

Prof. Dr. Şenol Polat

Alerji Mevsimine Hazırlanmanın 6 Yolu

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Bahar mevsimi geldiğinde alerji dönemi de başlar. Alerjiler beraberinde burun akıntısını, kırmızı ve kaşınan gözleri yani genel olarak zor bir dönemi getirir. Bu yıl alerji mevsimine hazırlıksız yakalanmak yerine hazırlıklı olun! Kendinizi alerjilere hazırlamak için yapabileceğiniz birçok şey vardır. Bu yazımızda, alerji mevsimine hazırlanmanın altı yolundan bahsedeceğiz.

1.  Önceden Antihistaminikler veya Nazal Steroid Spreyler Kullanmaya Başlayın

Eğer dışarıdaki ağaç, polen ve çim gibi şeylere alerjikseniz, antihistaminikleri ve nazal steroid spreyleri önceden kullanmaya başlamayı deneyebilirsiniz. İşin püf noktası, alerji semptomlarınız ortaya çıkmadan onları almaya başlamaktır. Mümkünse, bunları alerji mevsimi başlamadan en az iki hafta önce almaya başlayın. Aldığınız önlemler, enflamasyonu engellemeye yardımcı olur ve diğer belirtilerinizin daha hafif olmasını sağlar. Yani, tıkalı burun, boğaz ve göz kaşıntısı gibi belirtileri daha az yaşarsınız.

2. Yatak Odanızı Alerjenlerden Arındırın.

Temizlik yapmayı seven çok az kişi vardır ama alerji dönemine hazırlıklı olmak istiyorsanız yatak odanızın temiz olduğundan emin olmalısınız. Bunun alerjisi olanlar için biraz farklı bir anlamı var. Öncelikle, toz kesinlikle olmamalıdır. Toz size rahatsızlık verecek ve alerji problemlerinizi şiddetlendirecektir. Yapabileceğiniz başka bir şey de, yataklarınızda anti alerjik nevresimler kullanmaktır. Yastıklar, yataklar, ve yorganlar bunlara dahildir. Yastık kılıfları, çarşaflar ve battaniyeler en az haftada bir kez yıkanmalıdır. Yıkarken 40-60 derecelerde, sıcak su kullanmalısınız.

Eğer mümkünse odanızda halı kullanmayın. Eğer halınız varsa da sık sık yıkayın ve HEPA filtreli bir süpürge ile süpürün.

Polenlerin evinize girmemesi için polen mevsiminde pencereleri açmaktan kaçının. Çok sıcaksa, klimayı açın. Evinizde bulunan filtreleri düzenli olarak temizleyin. Herhangi bir evcil hayvanınız varsa, zor olsa bile yatak odanızdan uzak tutmak için elinizden geleni yapın. Hiçbir koşulda sizin yatağınızda uyumamalılar.

3. Dışarıdaki Polen Durumunu Kontrol Edin

Bahar geldiğinde alerjisi olan kişiler evden çıkınca zorlanabilir. Dışarıdaki her şey polenle kaplı gibi hissediyorsanız ne yapabilirsiniz?

Hava kalitesini ve polen durumunu gösteren hava durumu siteleri ve uygulamaları mevcuttur. Bu kaynakları takip ederek polene daha az maruz kalabilirsiniz.

4. Bahar Temizliğini Erkenden Yapın

Bahar gelmeden önce evinizi iyice temizlemelisiniz. En çok vakit geçirdiğiniz yatak odasının temizliğinden bahsettik ama evin kalan yerlerini temiz tutmak da çok önemli.

Evdeki odalarda derinlemesine temizlik yapın. Temizliğinize şunları dahil etmelisiniz:

  • Toz almak
  • Perdeleri yıkamak
  • Halıları ve mobilyaları süpürmek
  • Yerleri silmek

Toz, burnunuzu kaşındırıyorsa biraz ara verin. Bahar temizliği sonucu hasta olmak istemezsiniz. İşiniz bittiğinde eviniz tepeden tırnağa tertemiz olacaktır.

5. İlaç Dolabınızdaki İlaçları Yenileyin

Alerjisi olan kişiler, alerji ilacına sahip olmanın ne kadar önemli olduğunu bilirler. Bununla birlikte, ilaç dolabınızda tarihi geçmiş ilaçların bulunması yardımcı olmayacaktır. Bu özellikle süresi dolmuş antihistaminikler için geçerlidir. Tarihleri geçince etkileri azalır. Eğer tarihi geçmiş alerji ilacı bulursanız çöpe atmalısınız.

Alerji ilaçlarınızı önceden ayarlamak alerjilere hazırlıksız yakalanmaktan sizi kurtarır. İlaç dolabını kontrol etmek sizin için faydalı olacaktır.

6. Eğer İlaçlarınız İşe Yaramıyorsa Doktora Gidin

Her yıl milyonlarca kişi alerjilerin zorlayıcı semptomlarından şikayetçi. Reçetesiz satılan ilaçlar belirtilerinizi hafifletmediyse, doktorunuzu ziyaret edin. Doktorunuz, sizin için en iyi tedaviyi belirlemekte yardımcı olacaktır.

Bazı durumlarda koronavirüs ve alerji belirtileri birbirine benzediğinden bu iki hastalık karıştırılmaktadır. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için ‘Alerji mi Yoksa Koronavirüs Belirtisi mi? ‘ yazımıza göz atabilirsiniz.

Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya online randevu oluşturabilirsiniz.

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.