Prof. Dr. Şenol Polat

Alerji mi Yoksa Koronavirüs Belirtisi mi?

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Bahar zamanının gelmesiyle, polen ve küf miktarı fazlasıyla artış göstermektedir. Bu tür nedenler alerji belirtilerinin ortaya çıkmasına sebep olabilir. Şu an içinde bulunduğumuz durumdan kaynaklanan bilinmezlikler, korkuya ve anksiyeteye neden olabilir. Kuru öksürük ve burun tıkanıklığı gibi belirtiler koronavirüs testi yaptırmanız ya da doktorunuza danışmanız gerekip gerekmediği konusunda sizi düşündürebilir.

Koronavirüs’ün belirtilerinden olan kas ağrıları, yüksek ateş ve iştah kaybı, soğuk algınlığında da görülebilir. Koronavirüs’ün farkı, nefes darlığı ve öksürük gibi akciğer ile ilgili olan semptomlarla ortaya çıkar. Alerjilerin ise, baş ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük ve göğüs tıkanıklığı gibi daha hafif belirtileri vardır. Alerji belirtilerinin, Covid-19 belirtileri kadar şiddetli olmadığını unutmayın! Daha çok, yüksek ateş, kas ağrıları veya nefes darlığı gibi belirtiler baskın olarak ortaya çıkar.

Daha detaylı bilgi için koronavirüs ve alerji konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Kendinize sormanız gereken sorular şunlar olmalı:
  • Kendimi gerçekten kötü hissediyor muyum?
  • Ateşim 38 derece veya daha yüksek mi?
  • Kas ağrım var mı?
  • Öksürüğüm ve nefes darlığım var mı?

İnsanların koronavirüsüne yakalanıp yakalanmadığını anlamak çok kolay değil. Bundan dolayı, sağlık çalışanlarını dinlemek ve sosyal mesafeyi korumak çok önemli. Elimizden gelenleri yapıp, kontrol edemediğimiz şeyler hakkındaysa endişe etmemeliyiz.

Aslında çoğu insan, öyle ya da böyle koronavirüs geçirecek! Neyse ki koronavirüs geçireceklerin %80’i sadece hafif belirtiler, %15’i ise biraz daha şiddetli belirtiler gösterecek. Fakat %5’i ise ciddi bir şekilde hasta olacak ve entübasyon sağlanması gerekecek! Ayrıca büyük ihtimalle solunum yetmezliği ve çoklu organ yetmezliğine maruz kalacaklar!

Alerjilerim için ne kullanmalıyım?

Benadyrl, Allegra, Claritine, Zyrtec ve Flonase gibi reçetesiz satılan ilaçlar etkili ve uygun fiyatlı tedavi yöntemlerindendir. Yüksek tansiyon sorununuz yoksa, Sudafed gibi ilaçları da eczaneden isteyebilirsiniz. Sizin için en uygun tedaviyi belirlemesi için muhakkak doktorunuza danışmanızı öneririz. Ayrıca alerjiler hakkında daha fazla bilgi için “Alerji Mevsimine Hazırlanmanın 6 Yolu” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.

Belirtilerim çok ciddiyse ne yapmalıyım?

Hastanelerin acil servisine giderek koronavirüs için test yaptırmalısınız. Özellikle toplum içinde dikkatli olmaya özen gösterip maskenizi takmalısınız ve ellerinizi doğru el yıkama tekniği ile sık sık yıkamalısınız.

Randevu almak için +90 (552) 429 62 62 numaralı telefonu arayabilirsiniz veya online randevu oluşturabilirsiniz.

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.