Burnunuzdan nefes alamıyorsanız bunun en yaygın iki nedeni kronik sinüzit ve burun tıkanıklığıdır.
İÇİNDEKİLER
ToggleBurun Tıkanıklığı ve Kronik Sinüzitin Farkları
İkisi arasında arasında bazı farklılıklar vardır.
Burun Tıkanıklığı
Burun ya da burun boşluğunda bir kapanma varsa burun tıkanıklığı oluşur. Çoğunlukla, burun tıkanıklığı geçicidir ve şu sebeplerden dolayı oluşur:
- Alerjiler
- Soğuk algınlığı
- Sinüs enfeksiyonu
- İlaçlar
Başka sebepten oluşan burun tıkanıklıklarında tıbbi müdahale gerekli olabilir. En yaygın olanlar arasında şunlar bulunur:
- Septum Deviasyonu
- Alt konka hipertrofisi
- Nazal valf çökmesi
Burun tıkanıklığı, rahat nefes almanızı engelleyerek yaşam kalitenizi etkileyebilir. Aynı zamanda uyku kalitenizi bozan obstrüktif uyku apnesi belirtisidir.
Burun Tıkanıklığının Sebepleri
Burun tıkanıklığı, aşağıdakiler dahil olmak üzere çeşitli faktörlerden kaynaklanabilir:
- Septum Deviasyonu: Bu durumun belirtileri arasında burun akıntısı ve burundan nefes alma zorluğu (özellikle bir taraftan) vardır.
- Koanal atrezi: Nazal hava yollarınızda doğuştan gelen fazla bir doku olması kısmi veya tamamen tıkanıklığa sebep olarak nefes almanızı zorlaştırır.
- Alt konka hipertrofisi: Burun boşluğunuzda, toz ve alerji kaynaklı oluşan tahrişlerle zedelenebilen konkalar vardır. Bu gibi sebepler sonucunda şişerek nefes almayı zorlaştırabilirler.
- Nazal polipler: Bunlar, sinüsler veya nazal pasajlarda oluşan ağrısız, yumuşak, kansere sebep olmayan yapılardır.
- Şişkinlik: Alerjilerin bir sonucu olarak, burun yollarınız şişmesi buna dahildir.
- Büyük adenoid (geniz eti): Adenoidleriniz, ağzınızın üst arkasında bulunan küçük dokudur. Çok büyüklerse nefes almada güçlük ve horlamaya neden olabilirler.
- Burundaki yabancı cisimler: Bunlar küçük oyuncaklar, yiyecekler, boncuklar, pastel boya parçaları, silgiler, mıknatıslar, kuru fasulye ve düğme gibi şeyler olabilir.
Nazal valv darlığı, burun tıkanıklığının daha karmaşık bir nedenidir. Burun valvı, burun geçişinizin en dar kısmını anlatan, burnunuzun yumuşak dokusuyla tanımlanan burnunuzun içindeki boşluktur. En dar kısmı olduğu için genellikle burun tıkanıklığı olan yeri temsil eder. Nazal darlığı veya çökmesinin birçok nedeni bulunur.
Burnunuzdaki yumuşak doku ve kıkırdağın zayıf olması bu nedenlerden biridir. Bu zayıflık burnunuzun kenarlarında olduğunda, özellikle nefes alma sırasında çökebilir ve burun tıkanıklığına neden olabilir.
Kronik Sinüzit
Sinüzit, sinüslerde basınç, ağrı ve şişkinliğe sebep olan bir iltihaptır. Kronik sinüzit 12 haftadan uzun sürer ve akut sinüzitin aksine bakterilerden kaynaklanmaz. Sonuç olarak, antibiyotikler gibi tipik tedavi yöntemleriyle iyileşmez.
Kronik Sinüzitin Nedenleri
En yaygın kronik sinüzit nedenleri şunlardır:
- Sinüslerin boşalmasını engelleyen bir tıkanıklık: Bu genellikle yüze veya buruna alınan bir darbe, kronik enfeksiyon, nazal polipler ve tümörler sebebiyle oluşur. Septum deviasyonu olan kişilerde kronik sinüzit görülme riski daha yüksektir.
- Biyofilmler: Bu, diş plağına benzer bir zar oluşturan bakteri kolonisidir. Biyofilmleri ortadan kaldırmak zordur fakat sinüsleri temizleyen ameliyat ya da nazal irigasyon gibi işlemler yardımcı yardımcı olabilir.
- Olağandışı bir enfeksiyon: Antibiyotikler birçok sinüs enfeksiyonunu temizleyebilir. Antibiyotiğe dirençli enfeksiyonlar ve mantar enfeksiyonları ise normal antibiyotik tedavisine yanıt vermez.
- Alerjenlere maruz kalma: Astım ve alerji hastalarında kronik sinüzit görülme olasılığı daha yüksektir. Çünkü bu rahatsızlıklar sinüsleri ve burun yollarını tahriş edebilir. Alerjenler, pasif içicilik, hava kirliliği, toz parçacıkları ve diğer tahriş yapan şeyler astımı ve alerjisi olan kişilere etki edebilir.
- Bağışıklık sistemi sorunları: Bağışıklık sistemi hastalıkları, vücudunuzun enfeksiyonlarla savaşmasını zorlaştırır. Örneğin, kistik fibroz hastaları özellikle kronik sinüzite karşı savunmasız olabilir. HIV gibi bağışıklık sistemi enfeksiyonları da potansiyel olarak kronik sinüzitten sorumlu olabilir.
Tedavi Yöntemleri
Burun tıkanıklığınız veya kronik sinüzitiniz varsa tedavi olmak için bir doktora görünmelisiniz.
Burun Tıkanıklığı İçin Tedavi Yöntemleri
İlaçlar sıklıkla burun tıkanıklığını tedavi etmek için kullanılır. Doktorlar, konka veya burun iltihabını azaltmak için bir nazal steroid spreyi reçete edebilirler.
Adenoidleriniz burun tıkanıklığına neden oluyorsa, doktorunuz cerrahi müdahale ile alınmasını önerebilir. Ayaktan adenoidektomi, çoğu hekimler tarafından yapılmaktadır.
Kronik Sinüzit İçin Tedavi Yöntemleri
Kronik sinüzite genellikle bakteriyel enfeksiyon neden olmaz. Bu nedenle, antibiyotikler bu durumda işe yaramaz. Kronik sinüziti tedavi etmenin birkaç yolu şunlardır:
- Burun içi kortikosteroid spreyler.
- Tetikleyicilerden kaçınmak. Çünkü, genellikle çevresel faktörler ve alerjilerle ilgilidir.
- Topikal antihistamin hapları veya spreyleri.
- Mantar önleyici ilaçlar.
- Ameliyat. Genellikle septum deviasyonu gibi yapısal sorunları düzeltmek için yapılır.
- Ağrı kesiciler.
- Astım veya alerji gibi altta yatan durumları tedavi etmek.
Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak randevu alabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Sinüzit Baş Ağrısı