Prof. Dr. Şenol Polat

Prof. Dr. Şenol Polat

Horlama Nedenleri

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Siz de horluyor musunuz? Bu oldukça yaygın bir durumdur. İnsanların yaklaşık yüzde kırk beşi arada sırada horlar ve bundan rahatsızlık duymazlar. Ayrıca, insanların yüzde yirmi beşi de düzenli olarak horlar. Horlama rahatsız edici bir problemdir ve ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Horlayan bireyin beraber yaşadığı insanlar varsa onlar da olumsuz etkilenir.

Hava, burun ve gırtlağın arkasındaki kanaldan rahat bir şekilde geçemediğinde horlama meydana gelir. Oradaki dokular fazla gevşeyerek birbirine çarpar ve titreşim oluşturur. Horlamaya sebep olan birçok neden ve durum vardır:

  • Cinsiyet: Erkeklerde, kadınlara oranla daha çok horlama görülür.
  • Kilo: Fazla kilolu insanlar, boyun bölgesinde fazla yumuşak dokuya sahip olabileceğinden horlamaya daha yatkındır.
  • Alkol: Uyku öncesinde alkol kullanmak, uyku sırasında boğaz kaslarını gevşeterek solunum yollarında tıkanıklığa yol açabilir.
  • Nazal problemler: Septum deviasyonu ve kronik tıkanıklık gibi burundaki sorunlar horlamaya neden olabilir.
  • Uyku yoksunluğu ve pozisyonu: Uyku eksikliği de dokuların gevşemesine sebep olarak horlamaya yol açar. Ayrıca, sırt üstü uyumak solunum yollarını daraltarak horlamaya neden olabilir.
  • Kas tonusu: Dil ve boğazda düşük kas tonusu olması, uyurken solunum yollarında daralmaya sebebiyet verebilir.
  • Uyku Apnesi: Uyku apnesi genellikle yüksek sesli ve uykuyu bölen horlamaya neden olur.
  • Genişlemiş Bademcik ve Geniz Eti (Adenoid): Genellikle çocuklarda görülür. Hava geçişine engel olarak horlamaya neden olabilir. Bazı durumlarda bademcik veya geniz etinin ameliyat ile alınması gerekir.

Uyku kalitesini bozması dışında başka yan etkilere de sebep olabilir. Bunlara gün içinde yorgunluk, konsantrasyon bozukluğu, yüksek tansiyon, kalp hastalığı, baş ve boğaz ağrısı ve çocuklarda davranış problemleri örnek olabilir.

Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak randevu alabilirsiniz.

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.