Alerjiler, bağışıklık sisteminin vücuttaki yabancı maddelere veya alerjenlere olan tepkisidir. Bu Mevsimsel ve çevresel alerjilerin belirtileri arasında burun akıntısı, hapşırma, sinüs tıkanıklığı ve göz kaşıntısı bulunur. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için ‘ Alerji Mevsimine Hazırlanmanın 6 Yolu ‘ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Alerjilerin nadir görülen bir semptomu da vertigodur. Yani alerji döneminde, kişi bu semptomu yaşayabilir.
Bu yazıda, alerjiler, baş dönmesi ve vertigo arasındaki ilişkiyi inceleyeceğiz. Ayrıca, tedavi yöntemlerinden de bahsedeceğiz.
İÇİNDEKİLER
ToggleVertigo ve Baş Dönmesi
Vertigo, etraf sanki dönüyormuş gibi hissedilmesine yol açan bir baş dönme çeşididir.
Baş dönmesi-sersemlik hissi kişinin bayılacak gibi hissetmesidir. Çeşitli sebepleri olabilir. Örneğin; kalp, damar, beyin, metabolik, görme ve psikolojik problemler gibi durumlarla ilgili olabilir.
Vertigo, beyin veya kulaktaki dengeyi kontrol eden yapılardaki bozuklukla bağlantılıdır. Ve uzunluk süresi, birkaç saniye ile birkaç gün arasında değişir.
Vertigo Sebepleri ve Alerjiler ile Bağlantısı
İç kulak hastalıkları ve Meniere hastalığı gibi birçok durum vertigoya neden olabilir. Vertigoya sebep olan nadir sebeplerden biri de alerjilerdir. Alerjiler mevsimler ya da sürekli olarak görülür.
Alerjilerin vertigoya yol açmasının bir yolu östaki borusu disfonksiyonudur. Östaki borusu, orta kulak ile burun içi ve boğaz arkasını bağlar. Bu yapılar birbirine bağlı olduğu için şiddetli alerjiler sebebiyle artan mukus üretimi ve nazal tıkanıklıklar kulağı da etkileyebilir.
Kulağın işlevleri duyma ve dengedir. Östaki borusu, orta kulak içindeki basıncı dengeleyemezse, bu durum vestibüler sistemi de etkiler. Vestibüler sistem, dengeyi kontrol eder ve sisteme ait yapılar iç kulakta bulunur.
Kronik orta kulak rahatsızlıkları da vertigoya sebep olabilir. Orta kulakta enfeksiyon veya iltihaplanma olan kişiler vertigo veya denge bozuklukları yaşayabilir. Bazı uzmanlar, alerjilerin orta kulak iltihabına sebep olabileceğini söylüyor.
Alerjinin Tedavi Yolları
Eğer kişi alerji ve vertigo belirtileri yaşıyorsa, sadece alerji tedavisi ile vertigo geçebilir.
Japonya Kyoto’da yapılan bir araştırma, kronik vertigo ve alerjisi olan ve vertigo tedavileri tesir etmeyen bir kadında alerji ilaçlarının etkili olduğunu gösterdi.
Ancak, bu bulguları doğrulamak için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
İlaçlar
Doktorlar, alerjileri tedavi etmek için öncelikle nazal antihistaminikler ve steroidler gibi ilaçları önerirler.
İğneler
Doktorlar, kişide görülen alerjinin şiddetine göre immünoterapi yani alerji aşısı önerebilir.
Dekonjestanlar
Alerji tedavisi için dekonjestanlar sadece sinüs veya nazal tıkanıklık yaşanıyorsa kullanılmalıdır. Çünkü bu ilaçların yüksek tansiyon gibi birçok yan etkisi vardır. Doktora danışarak kullanılması büyük önem taşır.
Sinüs tıkanıklığı için dekonjestan burun spreyleri de mevcuttur. Bu ürünler üst üste üç günden fazla kullanılmamalıdır. Çünkü, bağımlılığa ve tekrarlayan tıkanıklığa sebep olabilirler.
Ayrıca, vertigoyu tedavi etmek için de çeşitli ilaçlar kullanılabilir.
Kişisel Bakım
Alerjiye sebep olan maddelerden olabildiğince kaçınılmalıdır. Ancak, bu oldukça zor olabilir çünkü alerjiler genellikle dışarıda her yerde olan polenden kaynaklanır.
Kapalı alanlardaki maddelere alerjisi olan kişilerde, toz akarları ve hayvan tüyleri bu alerjiye sebep olabilir. Şunları uygulayarak evdeki alerjenleri ortadan kaldırabilirsiniz:
- Anti-alerjen yatak örtüsü kullanmak
- Nevresimleri sıcak suyla yıkamak
- Özel hava filtreli elektrikli süpürgeler kullanmak
Özet
Alerjisi olan kişilerde göz, kulak, burun ve boğaz etkilenebilir. Bu yapıların hepsi birbirleriyle bağlantılıdır.
Doktorlar ayrıca şiddetli alerji semptomları olan bazı kişilerde vertigo görüldüğünü fark ettiler.
Vertigo çok nadir görülen bir alerji semptomudur. Bu nedenle, sağlık çalışanları alerjinin neden olduğunu doğrulamak için kesinlikle emin olmalıdır.
Kişide hem alerji semptomları hem de vertigo varsa, alerji semptomlarını tedavi etmek her iki sorunu da çözebilir.
Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya online randevu oluşturabilirsiniz.