Prof. Dr. Şenol Polat

Prof. Dr. Şenol Polat

Ağız Kokusu Neden Olur?

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Ağız kokusu kişiyi ve çevresindekileri rahatsız eden bir sorundur. Halitosis, fetor oris ve oral malodor gibi çeşitli isimleri vardır. İnsanların çoğu hayatlarının bir kısmında bu sorunu yaşar fakat bazı kişilerde kronik bir rahatsızlıktır.

Halitosis Nedir?

Nefes kokması ağızdan veya vücuttaki başka yerden kaynaklanabilir. Nefes kokusunun %90’ı ağızdaki problemlerden kaynaklıdır. %9’u vücuttaki başka yerlerden ve %1’i ise beslenme tarzından veya ilaçlardan kaynaklıdır. Daha yakından incelediğimizde, kötü nefes kokusunun birçok belirli nedeni vardır:

Kötü diş ve ağız hijyeni: Ağızda kalan yiyecek parçaları bakteriler tarafından parçalanır ve uçucu moleküler bileşiklerden biri olan kükürt bileşiklerini ortaya çıkararak kötü koku ortaya çıkarır. Diş çürükleri, plak ve diş eti hastalığı, yiyecek ve bakteriler için daha fazla yer oluşturarak ağız kokusu oluşumuna katkıda bulunur.

Bazı besinler: Dişlerde kalan yiyecekler dışında keskin kokusu olan gıdalar da halitosise neden olabilir. Bu gıdalara soğan, sarımsak ve kahve gibi içecekler örnek olabilir.

Ağız kuruluğu: Xerostomia olarak da bilinen ağız kuruluğu, tükürük üretiminin az olmasından kaynaklanır. Tükürüğün, yiyeceklerin sindirimi, ağzın temizlenmesi, diş çürümelerini ve ağız iltahaplanmalarını önlemek gibi birçok önemli rolü vardır. Ağız kuruluğunun altında yatan, belirli sistemik hastalıklar ve reçeteli ilaçlar gibi sebepler olabilir. Kötü nefes kokunuz varsa, xerostomia bir neden olabilir.

Ağız, burun ve boğaz sorunları: Bademcik taşı, sinüs enfeksiyonu, postnazal akıntı veya kronik bronşit gibi hastalıkları içerir.

Sigara: Sigara içen kişilerin nefesi genellikle güzel kokmaz. Ayrıca, sigara içmek ağız kuruluğu ve dişeti hastalıklarını arttırdığı için halotisise neden olabilir.

Diğer hastalıklar: Nadiren ağız dışındaki sebeplerden de görülebilir. Solunum sistemi, gastrointestinal sistemi, karaciğer ve böbrek ile ilgili hastalıklar bunlara örnek olabilir. Ayrıca, diyabet de ağız kokusunu etkileyebilir.

Halitosis Nasıl Tedavi Edilir?

Ağzınız genellikle kötü kokuyorsa, sebebini anlamak için dişçiye veya doktora gitmelisiniz. Özellikle, olağandışı kokan nefes kokusu beklenmedik bir durumun habercisi olabilir. Örneğin, diyabet ağızda meyvemsi bir koku oluşturabilir. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliği de nefesin balık gibi kokmasına neden olabilir.

Halitosise neden olan çoğu faktör önlenebilir. Dişleri düzenli olarak fırçalamak ve diş ipi kullanmak, dişlerden oluşan yemek parçacıklarını temizler ve plak oluşumunu engeller. Eğer sigara içiyorsanız, bırakmak daha güzel kokan ağız kokusu faydalardan sadece biri olur.  Ağız kokusunu önlemek için yapabileceğiniz başka şeyler de şunlardır:

  • Ağız koruyucusu, retainerlar ve takma dişler gibi ağız aparatlarını düzenli olarak ve dişçinizin önerdiği şekilde temizlemek.
  • Plak oluşumunu ve dişeti hastalıklarına karşı önlem alamk için düzenli olarak dişçiye gitmek
  • Kronik ağız kuruluğunuz varsa dişçi veya doktora danışmak. Tükürük üretimini arttırmak için ağız gargarası kullanmak, beslenme şeklini değiştirmek ve reçeteli ilaçlarını değerlendirmek çözüm yollarından olabilir.
  • Ağzı temizlemek ve kurumasını engellemek için bol su içmek.
  • Ağız kuruluğunu engellemek ve kahve kokusunu engellemek için kafein alımınızı azaltmak.

Devamlı oluşan ağız kokusu göz ardı edilmemelidir. Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya online randevu oluşturabilirsiniz.

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.