Prof. Dr. Şenol Polat

Horlama Gerçekten Bir Sorun Mu?

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Geceleri horladığınızı fark ettiniz mi? Horlamak, genellikle zararsızdır ama uykunuzu bölebilir. Fakat, bazı kişilerde horlamanın sebebi uyku bozuklukları veya sağlık sorunu olabilir. Horlama, burnun arkasın bulunan üst solunum yollarındaki kısıtlı veya tıkalı hava akışından kaynaklanır. Sonuç olarak, solunum yolunda bulunan dokular titreşir ve birbirine çarpar. Bu dokular aynı anda titreştiğinde hafif veya ağır olarak değişebilen horlama sesi ortaya çıkar.

Horlamanızın bir sorun olup olmadığını ve bu konuda neler yapabileceğinizi öğrenmek için yazımızı okumaya devam edin.

Horlamanın Diğer Sebepleri

İnsanların horlamasının diğer sebepleri şunlar olabilir:

Yumuşak damak sarkması

Ağzınızın arkasındaki sarkan dokular solunum yolunuzu tıkayarak horlamanıza neden olabilir. Ayrıca yutkunmanızı da zorlaştırabilir.

Kronik Nazal Tıkanıklık

Burun boşluğunuzdaki değişiklikler, fiziksel büyümeler ya da mukus sisteminizdeki hava akışını engelleyebilir. Bunun bir sonucu olarak geceleri horlamaya daha yatkın olursunuz.

Aşırı Gevşemiş Kaslar

Dil veya boğaz kaslarınız çok gevşemişse, çökerek içlerinden hava akışına engel olabilirler. Yaşlanmak aşırı gevşemiş kasların nedenlerinden biri olabilir.

Boğazda Hacimli Doku Olması

Fazla kiloluysanız veya iri bademcikleriniz varsa horlama olasılığınız yüksek. Boyun veya dil boyutu büyük olan insanlar uyurken tıkanıklık yaşayabilir.

Horlamanın Sağlığınıza Etkisi

Horlamak, sabahları yorgun ve sinirli uyanmanıza sebep olabilir. Ayrıca, baş ağrısı, ağız kuruluğu veya boğaz ağrısına sebep olabilir. Beraber yaşadığınız kişilere de rahatsızlık verebilirsiniz. Horlamanın diğer etkileri arasında obezite, zayıf bağışıklık ve hafıza bozukluğu bulunur. Horlayan insanlar başkalarıyla aynı ortamda uyumaktan çekinebilir. Bu, kişinin uzun vadeli sosyal bağlar kurmasını engelleyebilir ve aynı zamanda endişeye neden olabilir.

Horlama ve Uyku Apnesi

Horlama, obstrüktif uyku apnesinin başlıca belirtilerindendir. Obstrüktif Uyku Apnesi, uyurken üst solunum yolunun sıklıkla kapanmasıyla ortaya çıkan bir durumdur. Üst solunum yolu kapanınca, nefes almak yaklaşık on saniye boyunca kesilir. Bazı insanlarda fazla horlama uyku apnesinin bir işaretidir.

Uyku apnesi, uyurken nefes nefese kalmanıza veya boğulmanıza neden olan bir rahatsızlıktır. Nefes almada tıkanıklıklar bazen bir dakikadan fazla sürebilir ve saatte yüz defadan çok olabilir. Obstrüktif uyku apneniz varsa felç, kalp krizi, ve yüksek tansiyon gibi durumların oluşma riski daha fazladır.

Obstrüktif uyku apnesinin risk faktörlerinden bazıları şunlardır:

Büyümüş Bademcikler

Eğer normalden büyük bademcikleriniz varsa, bunlar üst solunum yolunu tıkayarak nefes almayı zorlaştırır.

Tiroid Hastalıkları

Endokrin sistemi tarafından üretilen hormonlar, uyurken nefes almayı engelleyebilir. Hipogonadizm buna bir örnektir. Bu durum testosteron hormonu salgılanmasının azalmasına sebep olur. Hipogonadizmin yaygın tedavilerinden biri testosteron replasman tedavisidir. Ancak, bu tedavi uyku apnesini daha kötü bir hale getirebilir. Hipogonadizm nedeniyle azalan testosteron üretimi testosteron replasman tedavisi ile tedavi edildiğinde uyku apnesi daha da kötüleşebilir.

Genetik Sendromlar

Down sendromu veya yarık damak gibi bazı genetik durumlar çene ve yüzün yapısını etkileyerek solunum yolu tıkanmasına neden olur.

Horlamaya Karşı Öneriler

Hayatınızda yapacağınız basit değişiklikler ile horlamanızı azaltabilir hatta engelleyebilirsiniz:

  • Sigara içmeyi bırakarak hava yollarınızdaki iritasyonu azaltmak.
  • Yatmadan önce alkol alımını bırakarak hava yollarınızda oluşacak kas gevşemesini önlemek.
  • Fazla kilolarınızı vererek hava yollarınızda oluşan baskıyı azaltmak.
  • Yatmadan önce sakinleştirici ilaç almayı bırakmak.

Sıklıkla horluyorsanız bir uyku ve solunum uzmanına başvurmalısınız. Doğru bir teşhis koymanın ve uygun tedaviye karar vermenin tek yolu budur.

Uyku Apnesi Nasıl Anlaşılır?

Genellikle, başkası tarafından sizin uykunuzda horladığınızı veya nefessiz kaldığınızı fark edilirse ortaya çıkar. Rutin yapılan doktor kontrollerinde genellikle belli olmaz.

Uyku apneniz olduğunu düşünüyorsanız bir doktora danışmanızda fayda var. Doktorunuz şunları yapabilir veya size şu önerilerde bulunabilir:

Uyku Günlüğü Tutun

Doktora gitmeden birkaç hafta boyunca uyku günlüğü tutun. Uyuduğunuz ve uyandığınız vakitleri not alın. Ayrıca, sabah uyandığınızda ne kadar dinlenmiş olduğunuzu ve gece ne kadar uyuduğunuzu yazın. Aile üyenize veya partnerinize ne kadar yüksek sesle horladığınızı ve uyurken nefes almada zorluk yaşayıp yaşamadığınızı sormalısınız.

Fiziksel Muayene

Doktorunuz, genişlemiş doku olup olmadığını kontrol etmek için boğaz, ağız ve burun bölgelerini inceleyecektir.

Horlamanızın veya uyku apnenizin nedenini ve tedavisini bulmak için en yakın zamanda doktor randevusu alın. Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya online randevu oluşturabilirsiniz.

Ayrıca bakınız: Ağrılı Yutma

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.