Prof. Dr. Şenol Polat

Pandemi Döneminde Stres ve Uyku Apnesi

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Covid-19 birçok insanı daha endişeli hale getirdi. Sonuçta endişe ve stres gece uyku kalitesini düşüren şeylerdir. Bazı kişiler için bu daha kötü hale gelmiş uyku apnesi demektir.

Hayatımızın neredeyse her alanı pandemiden etkilendi. Sonuçta günlük rutinler değişti ve insanlar programlarını yeniden planlamak zorunda kaldı. Bununla birlikte, evde kalma zorunlulukları, iptal olan tatiller, finansal kaygılar, sağlık kaygısı sebebiyle endişe ve stres fazlasıyla arttı.

Bunlar olduğunda, uyku düzeniniz bozulabilir. Pandemi sırasında stresin uyku apnenize etkisini öğrenmek için okumaya devam edin!

Uyku Apnesi İle Stres Arasındaki Bağlantı

Uyku apnesi, geceleri nefes almanızın bir süreliğine durmasına sebep olan ciddi bir rahatsızlıktır. Ve bu, siz uyurken defalarca meydana gelebilir.

En kötü tarafı ise farkında olmadan uyurken bunu yapıyor olabilirsiniz. Genellikle, solunum yollarını tıkayan buradaki kısmi kapanmadan kaynaklanır.

Her solunum durması, beyninizi uykunuza müdahale eden bir sinyal göndermesi için uyarır. Genellikle, solunum devam ettiğinde tekrar uyursunuz. Fakat nefesiniz her yeniden başladığında, döngü tekrar eder.

Strese neden olan her faktör uyku apnesi ile ilişkilendirilebilir. Ne kadar sağlıklı olduğunuz, uykunuzun kalitesini etkiler. Stres duygusal, ruhsal ve fiziksel sağlığınızı etkiler. Ayrıca, stres sağlıksız alışkanlıklara yol açar. Bu alışkanlıklara aşırı yemek, sigara kullanmak, içki içmek ve çok fazla kafein tüketmek gibi şeyler örnek olabilir.

Tüm bu alışkanlıklar uyku apnesini şiddetlendirebilir. Karantinalar, günlük rutinlerinizin aksaması ve sosyal mesafe nedeniyle azalan sosyal yaşam ciddi sorunlara yol açtı. Ayrıca, güneş ışığına daha az çıkmak, ekrana uzun süre bakmak ve fiziksel hareketin azalması da bu örneklere dahildir. Bütün bunlar, uyku kalitenizi düşürmeye ve uyku apnenizi arttırmaya katkı sağlar.

İyi bir gece uykusu almamak stres ve kaygıya neden olabilir. Nefes nefese uyanmak, uyandığınızda nefessiz kalmanıza ve paniğe kapılmanıza neden olur. Sonuç olarak kötü uyku kalitesi, yaşayabileceğiniz herhangi bir stresi arttırır.

Sonuç olarak, kesilen uykularla, uyandığınızda dinlenmiş hissetmezsiniz.

Uyku Apnesi Belirtileri

Uykun apnesinin günlük hayatınızı kötü etkileyen belirtileri vardır. Bu belirtilere şunlar dahildir:

  • Huysuzluk ve sinirlilik
  • Obezite
  • Metabolik hastalıklar
  • Gündüz uyuklamak
  • Hafıza ve dikkat eksikliği
  • Faaliyetlerinizde artan hata ve kaza riski
  • Diyabet, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve felç gibi daha yüksek sağlık sorunları riski

Stresi Azaltmak İyi Bir Uyku İçin Çok Önemli

Pandeminin ne zaman sona ereceği henüz belli değil. Bu yüzden uyku apnenizi iyileştirmek için stresi azaltmak zorunludur. İşte yolları:

Strese Yol Açan Nedenleri Belirleyin

İlk adım olarak strese yolan açan nedenleri belirlemelisiniz. Daha sonra, stresinizi azaltmak için çaba göstermelisiniz.

Hayır Demekten Çekinmeyin

Stresinizin kaynağı hayır diyememe özelliğinizden kaynaklanıyor olabilir. Sağlığınız için hayır demeyi öğrenmek çok önemlidir. İstemediğiniz şeylere, yapmanız gerektiğini düşünseniz bile evet demeyin. Bununla birlikte kendinize zaman ayırmayı öğrenin.

Destek Alın

Aileniz ve yakın arkadaşlarınızın desteği ile stresinizi büyük ölçüde azaltabilirsiniz. Sonuç olarak bunalmış hissediyorsanız, bir terapist ile görüşmeyi düşünün.

Düzenli Olarak Egzersiz Yapın

Sık egzersiz yapmak, kasları gevşetir ve ruh halini yükselten hormonlar olan endorfin salınımına neden olarak stres seviyelerinin düşmesini sağlar. Ama egzersiz yapmayı sevmiyorsanız, bunaldığınızda mahallenizin etrafında tempolu bir yürüyüş bile başlamak için harika bir yerdir.

İş Yoğunluğunuzu Kontrol Altına Alın

Sürdürülebilir iş hayatı dengesi kurmak çok önemlidir. Eğer işlerin stresinizi arttırdığını düşünüyorsanız, kendinize yeni sorumluluklar yüklemeyin ve uzun saatler çalışmaktan uzak durun. Özellikle evde çalışıyorsanız, mola verip bilgisayar ekranınıza bakmaya ara vermeyi unutmayın.

Sevdiğiniz Şeyleri Yapmaya Vakit Ayırın

Aile ve arkadaşlarınızla zaman geçirmek, kitap okumak ve müzik dinlemek gibi sevdiğiniz şeyleri yapmak stresinizi azaltmaya yardımcı olur. Kontrol edemediğiniz şeylere üzülmeyin. Bunun yerine yapmaktan hoşlandığınız ve hakim olabileceğiniz şeylere odaklanın.

Uyku Apneniz İçin Bir Uzmana Görünün

Uyku apnesi tedavileri daha iyi bir uyku uyumanızı, stresinizi azaltmayı ve gün içindeki enerjinizi arttırmanızı sağlar.

COVİD-19 ve etkileri hakkında daha fazla bilgi almak için tat ve koku kaybı konulu yazımıza göz atabilirsiniz.

Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya online randevu oluşturabilirsiniz.

Ayrıca bakınız: Çocuklarda Uyku Apnesi

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.