Prof. Dr. Şenol Polat

Burun Kemiği Eğriliği Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Sorularınız mı var?

Prof. Dr. Şenol Polat ile hemen iletişime geçin.

Dünyamızdaki her şey eşit yaratılmadığı gibi burun delikleri de her zaman birbirine eşit olmaz. Burun deliğinizin biri diğerinden büyük olabilir. Çoğu insanın nazal septumu tam ortada durmaz. Nazal septum, burun deliklerinin arasındaki kıkırdak ve kemiği ayıran küçük yapıdır. İnsan vücudunun büyük bir kısmı asimetriktir ve genellikle tam ortada olmayan nazal semptumla aynı boyutta olmayan burun delikleri çok önem taşımaz. Ancak, nazal septum fazlaca eğriyse, septum deviasyonu yani burun kemiği eğriliği adı verilen durum ortaya çıkar.

Septum Deviasyonu Sebepleri

Araştırmalar, bebeklerin yaklaşık %30’unun septum deviasyonu olabileceğini söylüyor. Bu durum rahim içi gelişimi sürecinde veya doğum sırasında oluşan travmalardan ortaya çıkabilir. Genetik faktörlerin bir sonucu olarak da görülebilir. Septum deviasyonunun derecesi yaşam boyunca artabilir. Daha önceden sorun yaratmayan septum deviasyonu, yaşlandıkça problemler yaratabilir.

Yüze veya buruna alınan darbe septum deviasyonu oluşturabilir. Yaralanmalardan kaynaklanan burun kemiği eğriliği genellikle daha büyük boyutlarda olur. Trafik kazaları, yakın temas sporları veya başka kazalar septum deviasyonu ile sonuçlanabilir.

Septum Deviasyonunun 6 Belirtisi

  1. Burun tıkanıklığı. Genellikle tek bazen de iki burun deliği tıkanabilir. Septum deviasyonunun oluşturduğu burun tıkanıklığına dekonjestanlar ve alerji ilaçları etkili olmaz. Aynı zamanda soğuk algınlığı veya başka üst solunum enfeksiyonu olunursa tıkanıklık da artış görülebilir.
  2. Tekrarlayan burun kanamaları.  Burundeliklerinin birinin küçük olması hava akışına engel olabilir. Eğer burnunuzdaki mukoza zarları kuruyorsa, burun kanamaları daha sık meydana gelir.
  3. Burun kuruluğu.  Septum deviasyonunun sebep olduğu düzgün olmayan hava akışı mukoza zarlarını kurutur.
  4. Sesli nefes almak.  Nefes alırken ıslığa benzer bir ses çıkartmak veya horlama tıkanıklıktan kaynaklanır. Bu
  5. Sinüs ve baş ağrısı. Sinüslerlerdeki basınç hissi artarak, burun, alın ve göz çerevresinde ağrıya neden olur.Bir diğer olasılık da, eğrilik çok fazlaysa burun deliğindeki duvarların birbirlerine baskı yapması, basınç ve rahatsızlığa yol açabilir.
  6. Yan yatma isteği. Belirli bir poziyonda uyumak daha rahat geliyor mu? Tıkalı burun deliğinin ters tarafına yatmak nefes almayı kolaylaştırabilir.

Septum deviasyonunuzun olduğunu düşünüyorsanız,  teşhis ve tedavi için bir doktora başvurun. Burnunuzda veya nefes almanızda bir sorun yoksa bir tedavi uygulanması gerekmez. Hafif olan durumlarda ise doktor kontrolünde verilmiş olan ilaçlarla belirtiler tedavi edilebilir. Fakat bu, deviasyonun kendisini düzeltmez. Daha ciddi durumlarda, septumu düzeltmek için septoplasti adı verilen ameliyat gerekli olur. Ayrıca, burun şeklini de düzeltmek için rinoplasti ile beraber yapılmasına septorinoplasti denir. Daha detaylı bilgi için Burun Kıkırdak Ve Kemik Eğriliği (Septum Deviasyonu) Cerrahisi sayfamıza göz atabilirsiniz.

Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak randevu alabilirsiniz.

Ayrıca bakınız: Septoplasti

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.