Besin alerjilerinde hafif, orta veya şiddetli belirtiler görülebilir. Bu belirtilere kusma, kas krampları, ürtiker, şişlik, yutkunma güçlüğü ve anafilaksi örnek gösterilebilir. Tüm besinler alerjik reaksiyona neden olabilir. Fakat, en yaygın olarak besin alerjisi yapan sekiz gıda şunlardır:
İÇİNDEKİLER
Toggle1. Süt
Süt alerjisi çoğunlukla bebeklerde ve üç yaşından küçük çocuklarda görülür. Fakat bu çocukların %90’ı zamanla süt alerjisinden kurtulmaktadır. Ayrıca bu kişiler hep süt ve peynir, tereyağı ve yoğurt gibi süt ürünlerinin tüketiminden uzak durmalıdır. Bu yüzden süt alerjisi olan emziren anneler de bu tür gıdaları yememelidir.
2. Yumurta
Yumurta alerjisi de çocuklarda yaygın olarak görülür ve zamanla geçebilir. Yumurtanın beyaz ve sarı kısmındaki proteinler birbirinden farklıdır. Bu yüzden ikisinden birine alerjik reaksiyon gösterip diğerine göstermemek mümkündür. Ancak, insanlar çoğunlukla yumurta beyazına alerjik olur.
3. Yer fıstığı
Yer fıstığı alerjisi gittikçe yaygınlaşmaktadır. Özellikle çocuklarda en çok görülen alerjilerden biridir. Ailesinde yer fıstığı alerjisi olan kişilerde görülme olasılığı daha çoktur. Bazı uzmanlar erken yaşta yer fıstığıyla tanıştırılmanın, alerji oluşumunun engellenmesinde etkili olabileceğini söylemektedir.
4. Sert kabuklu yemişler
Badem, kaju, ceviz ve çam fıstığı gibi ağaçta yetişen çerez ve çekirdekler şiddetli alerjik reaksiyonlara sebep olabilir. Sert kabuklu bir yemişe alerjisi olan kişi, başka türdeki sert kabuklu yemişe de alerji göstermeye yatkındır.
5. Kabuklu deniz ürünleri
Karides, ıstakoz, deniztarağı ve kalamar gibi kabuklu deniz ürünlerindeki protein, vücut tarafından yabancı olarak algılanabilir. Bu alerjisi olan kişiler, kabuklu deniz ürünü pişerken dikkatli olmalıdır. Çünkü pişerken çıkan buharlar da alerjik reaksiyonu tetikleyebilir. Bu alerji çoğunlukla kalıcıdır. Epipen gibi ilaçların kullanımı önerilir.
6. Soya
Soya alerjisi de, süt alerjisi gibi üç yaşından küçük çocuklarda yaygındır. Bu alerji genellikle, soya fasulyesinde ve soya ürünlerini içerir. Soya birçok gıdada bulunur bu nedenle kaçınmak için yiyeceklerinizin içeriğine bakmanız önerilir.
7. Buğday
Buğday alerjisi, buğday ve buğday ürünlerinde bulunan proteinlerden kaynaklanır. Bu sebeple buğdaydan sadece gıdalarda değil, içeriğinde buğday kullanılan kozmetik ürünlerinde de kaçınılmalıdır.
8. Balık
Balık alerjileri oldukça yaygındır ve ileri yaşlarda ortaya çıkabilir. Bir balık türüne alerjiniz varsa diğer türlere de alerjik olabilirsiniz. Fazlasıyla ciddi reaksiyonlar oluşturabilir. Bu sebeple balık alerjilerine sahip kişiler yanında Epipen gibi ilaçlar taşır.
Besin alerjisi çok tehlikeli ve ölümcül olabilir. Bu gibi alerjilere sahipseniz dikkatli olmanız büyük önem taşımaktadır.
Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak randevu alabilirsiniz.
Ayrıca bakınız: Alerjiler