Daha önce hiç bitmeyecek gibi hissettiren baş dönmesi yaşadınız mı? Şiddetli baş dönmesi, vertigo ve bazen de bunlarla beraber mide bulantısı ve kusma gibi sorunlar yaşayan kişilerde Meniere hastalığı olabilir.
Dünyada her 1000 insandan 12’sinde görülen Meniere hastalığı, ender görülen bir hastalıktır. Adını, bu hastalığı ilk defa 1861’te tanımlayan Fransız doktor Prosper Ménière’den alır. Kemik labirent denilen bölgede bulunan iç kulak rahatsızlığıdır. Kemik labirentinin içinde bulunan organlar denge ve işitmeden sorumludur. Ani şiddetli vertigo ataklarına ek olarak, Meniere krizinin diğer semptomları arasında denge bozuklukları, yürümede dengesizlik, kulak çınlaması ve artan işitme kaybı yer alır. Çoğu hasta, baş dönmesinden önce kulakta ağrı ve tıkanıklık hissi veya işitmede bir değişiklik yaşadığını belirtiyor. Meniere genel olarak tek taraflıdır ve sadece bir kulağı etkiler. Ancak hastaların yaklaşık %15’inin her iki kulağı da etkilenir. Vertigo atakları en az 20 dakika, ortalama 2 ila 4 saat ve nadiren 24 saate kadar sürer. Ataklar oldukça yorucu olabilir ve hastaların atak sonrasında uykusu gelebilir. Farklı ataklar arasındaki zaman fazlasıyla değişken olabilir.
İÇİNDEKİLER
ToggleMeniere Hastalığı Nedenleri
Birçok hastalıkta olduğu gibi, Meniere hastalığının nedenleri de tam olarak belli değil. Semptomların, endolenf adı verilen labirentteki sıvının hacmindeki ve basıncındaki artışlardan kaynaklandığı bilinmektedir. Fakat, bunlara neyin sebep olduğu bilinmiyor. Artan endolenf, iç kulaktan beyne giden denge ve işitme sinyallerini engeller. Böylelikle, Meniere hastalığının belirtileri ortaya çıkar.
Meniere Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Meniere teşhisi, aynı belirtilere sahip olan diğer hastalık olasıklarını ortadan kaldırmak için belirli semptomları göstermeyi ve doktor muayenesini içerir. Ataklarda hastalar şunları deneyimler:
- 20 dakika süren en az iki vertigo nöbeti geçirmek
- Tinnitus (kulak çınlaması)
- Azalıp artan işitme bozukluğu. Atak sırasında artabilir ve hastalık boyunca ilerleyebilir.
- Kulakta tıkanıklık hissi
Odyometri cihazı ile yapılan işitme testi, sensorinöral işitme kaybının yapısını inceleyecektir. Genellikle, işitme kaybı daha düşük frekanslarda daha büyük olacaktır. Tanı anında bir odyogram, hastalığın ilerlemesini gözlemlekte faydalı olabilir.
MR ile tıbbi görüntüleme genellikle Meniere hastalığının teşhisine dahil edilir. Çünkü, genellikle benzer semptomlara sahip diğer olası durumları tespit etmekte kullanılır. Bu rahatsızlıklara vestibüler migren, beyin tümörleri, multiple skleroz (MS) veya beyin sapı felci örnek olabilir.
Meniere Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?
Ne yazık ki, Meniere’nin tedavisi bulunmamaktadır. Atakların şiddetini veya sıklığını azaltmaya yardımcı olan mevcut tedavilerin de etkililiği kişiden kişiye değişmektedir.
İlaçlar
Baş dönmesi ve vertigo süresini kısaltan veya belirtilerini azaltan ilaçlar genellikle tedavide ilk başvurulan şeylerdir. Çünkü atağın en etkisiz bırakan belirtisi vertigodur. Uzun vadede, bazı doktorlar sıvı birikimini azaltmak ve ataktan neden olan endolenf artımını önlemek için diüretik ilaç reçete edebilir. Beslenme biçimindeki tuzu günde 1.5 g’ın altına düşürmek ve kafein, alkol ve çikolatayı sınırlamak gibi günlük hayatta çeşitli değişiklikler yapılabilir.
Enjeksiyon
İlaç tedavisi etkili olmayan kişilerde daha farklı tedaviler uygulanabilir. Bazı hastalarda, orta kulağa yapılan steroid enjeksiyonu vertigoyu kontrol almada işe yarayabilir. Bir antibiyotik olan gentamisinin orta kulağa enjeksiyonu steroid enjeksiyonlarından daha etkili olabilir. Fakat, bu antibiyotik, işitme kaybını daha kötü hale getirme olasılığı taşır.
Ameliyat
Ameliyat son çare olarak uygulanır. Endolenfatik kese dekompresyonu, endolenf birikimini azaltır ve sıvının drenajına yardımcı olmak için bir tüpün yerleştirilmesi gerçekleşebilir. Labirentektomi, kemik labirentin çıkarılmasını içerdiğinden zorlayıcıdır. Sadece kulağında şiddetli işitme kaybı olan hastalar bu işlem için uygundur. Vestibüler nörektomi, iç kulaktaki denge organları arasındaki sinirin beyne kadar kesilmesini içeren bir işlemdir. Bu işlem, vertigoyu iyileştirmekte hastaların yaklaşık %95’inde etkilidir.Vestibüler nörektomi temelde bir beyin ameliyatıdır ve bu gibi operasyonlarda oluşan tüm riskleri taşır. Ancak, kulaktaki işitmeyi koruma ihtimali yüksektir.
Meniere Hastalığının bir başka yönü, bireylerin ataklar arasında hissettiği endişe ve strestir. Ataklar beklenmedik bir şekilde ortaya çıkabilir. Bu yüzden, hastalar bu psikolojik yük ile başa çıkma ve günlük aktivitelerine devam etme stratejilerine yardımcı olmak için danışmanlık veya bilişsel davranışçı terapiden yararlanabilir.
Bize danışmak için +90(552)4296262 numaralı telefonu arayabilir, buraya tıklayarak WhatsApp üzerinden iletişime geçebilir veya online randevu oluşturabilirsiniz.