Prof. Dr. Şenol Polat

Denge Bozuklukları ve Nedenleri

Baş dönmesi veya anlık denge kaybı, çoğu insanın daha önce yaşamış olduğu bir şeydir. O anlarda oluşan düşme ya da kontrol ve denge kaybı hissini bir çok insan anımsayabilir. Denge bozuklukları olan insanlar, bu rahatsızlıklara devamlı olarak maruz kalmaktadır. Denge bozuklukları sonucunda şu belirtiler ortaya çıkabilir: sersemlik, baş dönmesi (vertigo), yürürken sendeleme, vücut dengesizliği, göz kararması, bilinç bulanıklığı ve karar verme yetisinde bozukluk. Çok çeşitli denge bozukluğu hastalıkları bulunmaktadır. Bunlardan en yaygın olanları şunlardır:

Denge Bozukluklarının Çeşitleri

  • Vertigo (Baş Dönmesi): Ani hareketler veya duruş değişiklikleri vertigo ataklarını tetikleyebilir. Vertigo, iç kulaktaki hastalıklardan veya kafa travması gibi sebeplerden kaynaklı olabilir. (Bkz: Vertigo belirtileri)
  • Labirentit (İç Kulak İltihabı): Soğuk algınlığı veya grip, kulak içinde fazla sıvı bulunduran derin kanalları iltihaplandırarak şişkinliğe sebep olabilir. Bu şişkinlik bilinç bulanıklığına yol açar ve vertigo ile sonuçlanır. Bazı durumlarda ise kusma ve tinnitus’a ( kulak çınlaması) sebep olur.
  • Vestibüler Nörit (Denge Siniri İltihabı): Virüsler, iç kulakla beyni bağlayan vestibüler sinirinin iltihaplanarak şişmesine sebep olabilir. Sonuçta bu rahatsızlık ortaya çıkar. Baş dönmesi, dengesizlik ve bulantı Vestibüler nörit belirtilerine örnek olabilir.
  • Meniere Hastalığı: Meniere hastalığının nedenleri bilinmemektedir. Uzun süreli vertigo atakları, bulantı, kusma, işitme kaybı, kulakta basınç hissi gibi çeşitli belirtileri olabilir.
  • Perilenf Fistülü: Kafa travmaları, aşırı derecede hava basınç değişikliği veya kronik kulak iltihapları iç kulaktaki sıvının orta kulağa sızmasına neden olur. Bu sızıntı dokularda yırtılma meydana getirerek Perilenf Fistülüne yol açar. Denge sorunları, yüksek seslere karşı hassasiyet ve kulak çınlaması gibi belirtileri olabilir. Bazı durumlarda ameliyat gerek görülebilir.
  • Vestibüler Migren (Migrenöz Vertigo): Bazı yiyecekler, stres ve başka migrene sebep olan faktörler vestibüler sinirde inflamasyona sebep olduğunda Vestibüler migren ortaya çıkar. Bu durumda baş dönmesi, bulantı, ışığa ve sese hassasiyet ve kulakta çınlama hissedilebilir.

Bize danışmak için online randevu oluşturabilirsiniz.

HEMEN RANDEVU AL

İletişim bilgilerinizi eksiksiz doldurunuz.