Septum nedir?
Burun boşluğunu ikiye ayıran önden arkaya genize kadar uzanan duvara ‘septum’ veya ‘nazal septum’ denir. Septum, burnun önündeki kıkırdak ve arkadaki kemiklerin birleşiminden oluşur. Septum çoğu zaman tam düz değildir ve yapısında biraz eğrilik vardır. Yani insanların önemli bir kısmında septum muhakkak bir tarafa doğru eğridir.
Ancak klinik olarak hastaların çok az bir kısmında bu durum şikayetlere neden olur. Mesela eğer burun boşlukları darsa, septumdaki eğrilik az bile olsa şikayet başlatabilir. Ya da burun boşluğu geniştir ancak eğrilik çok belirgindir, hava geçiş yolunu belirgin şekilde daraltıyordur ve hastada burun tıkanıklığı veya farklı şikayetlere yol açıyordur.
Septum deviasyonu hastada ne gibi şikayetlere sebep olur?
Septum deviasyonu, burun tıkanıklığı dışında burunda kuruluk, kanama, sık tekrarlayan veya tedavilere rağmen uzun süren rinosinüzite (sinüslerde iltihap) neden olabilir. Septum deviasyonu olan ve burnunda tıkanıklık, nefes almada sıkıntısı olan hastaların detaylı muayenesi gerekir. Hastalar endoskopi (kamera) ile muayene edilir; deviasyonun derecesi, varsa ek patolojiler ve pasajın daraldığı bölgeler incelenir. Bu hastalarda ek şikayet ve bulgu yoksa, görüntülemeye gerek olmayabilir.
Hangi aşamada cerrahi işlem gereklidir?
Septum deviasyonu yukarıda belirtildiği gibi, ancak nefes almayı engelliyorsa tedavi edilmelidir. ‘Septoplasti’ olarak adlandırılan cerrahi işlem uygulanır. Genel anestezi altında burun septumundaki eğrilik belirli tekniklerle düzeltilir. Cerrahi işlem, burun içinde uygulanacağı ve burun çatısına dokunulmayacağı için operasyon sonrasında yüz ve göz etrafında ödem, kızarıklık, morluk veya şişlik beklenmez. İşlem sonrasında tampon kullanılmaz, bazen içeriye silikon stentler yerleştirilir. Bu stentler 1-3 gün sonrasında çıkarılır. Burun içi temizliği için hastaya bazı spreyler verilir ve hasta takip edilir. Hastalar cerrahi sonrası kısa sürede günlük rutinlerine dönebilir, işlerine başlayabilirler.